Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meerjarenplan en kredieten voor 2024 : verhoogde personenbelasting én onroerende voorheffing

AC

In het aangepaste meerjarenplan heeft lokaal bestuur Herentals ook de heraanleg van het Stationsplein opgenomen. Die ingreep wordt toegevoegd aan de aanleg van riolering in centrumstraten.

Samen met Aquafin en een studiebureau werkt Herentals een plan uit om gescheiden riolering aan te leggen in heel wat centrumstraten in het noorden van het centrum. Deze zogenaamde RWA-as (van regenwaterafvoer) houdt de aanleg in van gescheiden riolering en een nieuw wegdek in de straten Schoolstraat, Stationsstraat, Stationsplein, Hikstraat, Nederrij, Burchtstraat en Wolstraat.

De bedoeling is dat die operatie vanaf 2025 kan worden uitgevoerd.

Stationsplein heraanleggen

"De bedoeling is om deze brede asfaltvlakte aantrekkelijker en kleuriger in te richten", klinkt het.  "Er moet meer groen komen met voldoende ruimte voor parkeren. Sinds de opening van de betaalparking van NMBS valt het plein binnen de blauwe zone, waar je als niet-bewoner maar 2 uur mag staan."

Funerair erfgoed

De stad voegt ook enkele andere projecten aan de meerjarenplanning en de kredieten voor 2024 toe. Er komt een inventaris van het funerair erfgoed met herstelling van het fundatiehuis en het washuis op het begijnhof, met het oog op de ombouw tot erfgoedhuis voor enkele Herentalse erfgoed- en geschiedkundige verenigingen, zoals Numismatica.

De stad neemt ook een expert lokaal sociaal beleid aan voor de ondersteuning Herentals aan Z, een externe organisatie die de Herentalsenaren meer aan het bewegen wil krijgen. Het bestuur wil daarnaast meer inzetten op Foodsavers, die sociaal werken rond voedseloverschotten. Zoals eerder al beslist, zet Herentals door met het verzelfstandigen van WZC Sint-Anna.

De meerjarenplanning en kredieten liggen op dinsdag 5 december voor op de gemeenteraad. De oppositie vindt dat de plannen van veel té weinig ambitie getuigen.

Meer opbrengsten : verhoogde personenbelasting én  onroerende voorheffing

Toch is de situatie niet zo donkerrood onderstreept schepen van financiën Patrik De Cat (CD&V). “Ondanks enkele tegenslagen zoals Covid-19, de energiecrisis naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, de Eliaheffing en de hogere tussenkomsten voor pensioenen van statutairen met de responsabiliseringsbijdrage, kan Herentals opnieuw het dubbel financieel evenwicht behouden.

Dat komt door een hogere opbrengst van de personenbelasting en de onroerende voorheffing. Deze is hoger omdat mensen blijven bouwen en verbouwen in Herentals...”

AC

Deel dit artikel